top of page

Εργοθεραπεία για παιδιά- Σημασία και Οφέλη


*η εικόνα αποτελεί δημιουργία των μικρών μαθητών εργοθεραπείας του ΚΕΠΕΨΥ*


Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ κρίσιμα καθώς εκείνα τα χρόνια λαμβάνει χώρα η γνωστική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα πρώτα 3 χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί ο εγκέφαλος εξελίσσεται κατά τη διάρκεια. Όμως, δεν περνάει κάθε παιδί με επιτυχία από αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα. Υπάρχουν μερικά παιδιά που δεν ωριμάζουν όπως θα έπρεπε και έχουν περιορισμένη ή καθυστερημένη εξέλιξη και πρόοδο. Εάν ένα παιδί αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και χρειάζεται υποστήριξη για να αναπτυχθεί βέλτιστα, τότε η εργοθεραπεία μπορεί να είναι τεράστια βοήθεια.

Με τη βοήθεια της Εργοθεραπείας, τα παιδιά μπορούν να έχουν βελτιωμένη ανάπτυξη, βελτιωμένες γνωστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και ελαχιστοποιούν την αναπτυξιακή καθυστέρηση. Η θεραπεία πραγματοποιείται σύμφωνα με την αδυναμία ή την κατάσταση του παιδιού. Το παιδί αξιολογείται και στη συνέχεια ορίζεται μια θεραπευτική διαδικασία για να βελτιωθεί η επεξεργασία και να επιτρέψουν τη νέα μάθηση.Οφέλη της Εργοθεραπείας για παιδιά

Η παιδιατρική εργοθεραπεία έχει πολλά οφέλη. Η Εργοθεραπεία χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών και διαταραχών και προετοιμάζει τα παιδιά να ζήσουν υγιή και φυσιολογική ζωή. Μερικά από τα οφέλη είναι τα εξής:


Γενικές Δραστηριότητες της Καθημερινής Ζωής:

Ο κατάλογος ξεκινά με την παροχή βοήθειας σε νεαρά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα, το ντύσιμο, την τουαλέτα, το γράψιμο, το σχέδιο κ.λπ. Η θεραπεία βοηθά στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων αυτοβοήθειας στα παιδιά.


Ζητήματα Αισθητηριακής Επεξεργασίας:

Γενικά παρατηρείται ότι τα παιδιά με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας δεν είναι σε θέση να συνθέσουν πληροφορίες στις βασικές πέντε αισθήσεις, δηλαδή όραση, όσφρηση, αφή, ακοή και γεύση. Αυτά τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν υπερευαισθησία, υποευαισθησία ή και τα δύο σε διαφορετικά μέρη όπως το σχολείο, το σπίτι ή οπουδήποτε. Αυτά τα παιδιά συχνά αισθάνονται δυσκολία στο να δώσουν προσοχή και αποσπώνται από διάφορα ηχητικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Προσπαθούν επίσης να αποφύγουν το διάλειμμα και τις δραστηριότητες που συμβαίνουν γύρω τους.

Η εργοθεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τις δεξιότητες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο.


Παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση:

Η εργοθεραπεία είναι επίσης ευεργετική για όσους πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία και άλλες διαταραχές στις οποίες το παιδί χρειάζεται αναπηρικό καροτσάκι. Ο εργοθεραπευτής διδάσκει στο παιδί να χρησιμοποιεί το αναπηρικό καροτσάκι με τον σωστό τρόπο και να έρχεται για το μεσημεριανό γεύμα, να κάνει το μάθημα στην ώρα του, να βγάζει πράγματα από το ντουλάπι του και πολλά άλλα.


Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος:

Οι Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) εμφανίζουν προβλήματα επικοινωνίας με άλλα άτομα, περιορισμένες δεξιότητες παιχνιδιού, λιγότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες κ.λπ. Ο επαγγελματίας εργοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες παρατηρώντας τη συμπεριφορά του παιδιού και αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα γι’ αυτά. Η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί διαφορετικά σύνολα μεθόδων και σχεδίων και δεν υπάρχει ένα ενιαίο ιδανικό πρόγραμμα αλλά δημιουργείται εκ νέου ένα πρόγραμμα παρέμβασης με βάση τις ανάγκες του παιδιού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που βοηθούν στην αλληλεπίδραση, στην ανάπτυξη συντονισμού, της ευαισθητοποίησης, της απευαισθητοποίησης, της επιλεκτικής σίτισης κι άλλα.


Λεπτές και Αδρές Κινητικές Δεξιότητες

Η αδρή κινητική δεξιότητα περιλαμβάνει την κίνηση των μυών των χεριών, των ποδιών κ.λπ. ενώ οι λεπτές μυϊκές δεξιότητες περιλαμβάνουν τη χρήση μικρών μυών στο αντιβράχιο και στα δάχτυλα. Τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με αυτές τις δεξιότητες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο περπάτημα, το ποδήλατο, στη χρήση γραφικών εργαλείων και άλλα. Η εργοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών κίνησης στο χέρι και στο σώμα και τελικά την εξάλειψή τους.Δραστηριότητες Εργοθεραπείας για Παιδιά

Υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να οργανωθούν για παιδιά με διάφορες ανάγκες ανάλογα με την κατάσταση. Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε πολλά μέρη όπως νοσοκομείο, σπίτι, σχολεία, κλινική, εξειδικευμένο κέντρο κ.λπ. Έχει σχεδιαστεί διαφορετικά για παιδιά διαφόρων ηλικιακών ομάδων.


Για νήπια και βρέφη:

Τα βρέφη γενικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τη νύχτα. Οι συνήθεις ασκήσεις που περιλαμβάνονται είναι δραστηριότητες κατά το μπάνιο, παροχή απαλού μασάζ, θεραπεία με άμμο και νερό, θεραπεία σίτισης, δραστηριότητες με χρήση εξειδικευμένων παιχνιδιών για την αντιμετώπιση του φωτός και του ήχου, δραστηριότητες οσφρητικής εισροής κ.λπ.


Δραστηριότητες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να ανταποκρίνεται πιο ενεργά και με ακρίβεια στο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται βαθιά πίεση στο παιδί. Αυτά μπορεί να είναι ενεργητικά ή παθητικά ερεθίσματα. Μπορείτε να δημιουργήσετε απαλές γωνίες στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας απαλά/ μαλακά παιχνίδια με διάφορες υφές όπως μια σακούλα με φασόλια που παρέχει μια υπέροχη βαθιά πίεση με ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να το αφήσετε να ξαπλώσει σε ένα χαλάκι ή κρεβάτι και να το καλύψετε με κουβέρτες και μαξιλάρια για να αναπτυχθεί πίεση. Εναλλακτικά, δώστε τους μπάλα άγχους για να την πιέσουν, να μασήσουν μαλακά παιχνίδια κ.λπ.


Συντονιστικές Δραστηριότητες

Αυτά είναι σχεδιασμένα για τα πόδια και τα χέρια του παιδιού ώστε να μπορούν να λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτές βασικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: διμερείς και δεξιότητες συντονισμού χεριού-ματιού. Για συντονισμό χεριού-ματιού, ζητήστε από το παιδί σας να χτυπήσει μια μπάλα με ένα ρόπαλο, να πιάσει μια μπάλα κ.λπ. Οι διμερείς δραστηριότητες παρέχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και τις δύο πλευρές του σώματος με ακρίβεια. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να ανοίξει φύλλα ζαχαροπλαστικής από μια ζύμη παιχνιδιού, να του ζητήσετε να τραβήξει ένα σχοινί με το χέρι, κ.λπ.


Δραστηριότητες οπτικής αντίληψης

Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να κατανοήσει τις πληροφορίες που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν τα σχήματα, βάλτε αντικείμενα σε ένα δίσκο και ζητήστε από το παιδί σας να τα αναγνωρίσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο στο σπίτι γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε βιβλία για να τους διδάξετε διαφορετικές γραμματοσειρές και ίδια αλφάβητα διαφορετικού μεγέθους για να βελτιώσετε τις ικανότητές τους. Ζητήστε από το παιδί σας να σχεδιάσει σχήματα, γραμμές, αλφάβητα κ.λπ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παζλ για να βοηθήσετε τη διαδικασία ανάπτυξης.


Δραστηριότητες για λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες

Απαιτούνται λεπτές κινητικές δεξιότητες για όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σωστά το χέρι, τα δάχτυλα και τον πήχη. Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει απλές ασκήσεις των χεριών, του καρπού, των δακτύλων κ.λπ., ώστε να μπορούν να εκτελούν καθημερινές εργασίες όπως να κρατούν ένα μολύβι με ευκολία. Δώστε τους ένα ψαλίδι ασφαλείας και ζητήστε τους να κόψουν σχήματα από το χαρτί.


Για τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες, βοηθήστε το παιδί σας στις δραστηριότητες του κορμού και των ώμων. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν κολύμπι, περπάτημα με καρότσι, περπάτημα σε ασταθή επιφάνεια κ.λπ.


Διάφορες Δραστηριότητες

Άλλες δραστηριότητες που εμπλέκονται στην εργοθεραπεία με παιδιά που θα μπορούσαν να τα κρατήσουν ενεργά και να βελτιώσουν τη διαδικασία ανάπτυξής τους είναι: ζωγραφική με μπάλες πομ-πομ, κατασκευή παζλ με ζύμη, σπάσιμο της ζύμης ή κόψιμο σχημάτων από αυτήν, τοποθέτηση κέρματος σε ένα δοχείο κ.λπ.Πηγή: www.topoccupationaltherapyschool.com


Επιμέλεια κειμένου & εικόνας:


Λίνα Σίσκα

Επιστημονική Υπεύθυνη

Ψυχοπαιδαγωγός - Ειδική Παιδαγωγός

M.Sc. Σχολική Ψυχολογία

M.Sc. Αναπτυξιακή & Εφηβική Υγείας

79 views0 comments

コメント


bottom of page