top of page

Εάν υπάρχει υποψία αυτισμού, τι ακολουθεί;

Εάν η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι η ύποπτη αιτία γλωσσικών και κοινωνικών καθυστερήσεων, το παιδί σας θα χρειαστεί πλήρη διαγνωστική αξιολόγηση. Θα πρέπει επίσης να παραπέμπονται για υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης.
Εδώ είναι τι άλλο να περιμένετε:
 • Απαιτείται πλήρης αξιολόγηση ή διαγνωστική αξιολόγηση για ΔΑΦ πριν καταλήξουμε σε διάγνωση.

Στην ιδανική περίπτωση, αυτό γίνεται από μια ομάδα επαγγελματιών. Περιλαμβάνει την υποβολή πολλών ερωτήσεων στους γονείς και τους φροντιστές, την παρατήρηση του παιδιού, τη φυσική εξέταση και την αίτηση διαφόρων εξετάσεων.


 • Η παρέμβαση για ΔΑΦ αποτελείται από πολλά διαφορετικά πράγματα.

Πρώτον, μόνο ένας παιδοψυχίατρος ή ένας αναπτυξιολόγος μπορεί να προσφέρει διάγνωση σας και μπορεί να συνταγογραφήσει ιατρικά απαραίτητες θεραπείες όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδικό μαθησιακό πρόγραμμα και συμβουλευτική γονέων Αν και οι διαγνωστικές αξιολογήσεις μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να διευθετηθούν, ορισμένες υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς διάγνωση.Έναρξη υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης


Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 4 ετών: Θα πρέπει να παραπεμφθεί -έπειτα από ραντεβού με παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο- στο πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε κάποιο κέντρο ειδικών θεραπειών.


Εάν το παιδί σας είναι 4 ετών ή μεγαλύτερο: Μπορεί να αξιολογηθεί και πιθανότατα να εγγραφεί στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής της τοπικής σχολικής περιφέρειας (ειδικό νηπιαγωγείο ή νηπιαγωγείο τυπικής εκπαίδευσης με τμήμα ένταξης ή με συνοδεία παράλληλης στήριξης εάν κριθεί ωφέλιμο για το παιδί).


Εάν το παιδί σας είναι μεταξύ 3 και 5 ετών: Είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει ένα αναπτυξιακό προσχολικό πρόγραμμα για παιδιά που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, μέσω των εγκεκριμένων ειδικών θεραπειών (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.λπ.) ενώ παράλληλα στηρίζεται και από το κατάλληλο σχολικό πλαίσιο.
Συνήθως, μια διαγνωστική αξιολόγηση για ΔΑΦ περιλαμβάνει:


 • Προσεκτική παρατήρηση του παιχνιδιού και των αλληλεπιδράσεων παιδιού-φροντιστή

 • Λεπτομερές ιστορικό και φυσική εξέταση

 • Ανασκόπηση αρχείων προηγούμενων υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης, σχολικών ή άλλων αξιολογήσεων

 • Αναπτυξιακή αξιολόγηση όλων των δεξιοτήτων (κινητική, γλωσσική, κοινωνική, αυτοβοήθεια, γνωστική). Η ΔΑΦ είναι ύποπτη όταν η κοινωνική και γλωσσική λειτουργία ενός παιδιού είναι σημαντικά πιο εξασθενημένη από το συνολικό επίπεδο των κινητικών, προσαρμοστικών και γνωστικών του δεξιοτήτων.

 • Τεστ ακοής. Όλα τα παιδιά με οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ομιλίας/γλώσσας ή εκείνα που υποπτεύονται ότι έχουν/δεν έχουν ΔΑΦ θα πρέπει να υποβάλλονται σε επίσημο έλεγχο ακοής.

 • Γλωσσική αξιολόγηση που παρέχει τυποποιημένες βαθμολογίες εκφραστικής γλώσσας (συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας και των χειρονομιών) και της προσλαμβάνουσας γλώσσας (κατανόηση της ομιλίας και των χειρονομιών των άλλων). Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση της πραγματολογικής γλώσσας (κοινωνική χρήση της γλώσσας) και της άρθρωσης (προφορά).


Ενώ μια διάγνωση ΔΑΦ βασίζεται σε όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται, όπως το ιστορικό ενός παιδιού, τις παρατηρήσεις και τις εξετάσεις, αυτά δε χρειάζεται να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα. Υπάρχει αξία στη λήψη μιας διάγνωσης και στη συνέχιση της προσθήκης πληροφοριών σε ένα σχέδιο υποστήριξης και υπηρεσιών.

Δεν συνιστώνται ιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση του αυτισμού:

Δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά στοιχεία που να προτείνουν κάποια από τις ακόλουθες εξετάσεις ειδικά για ΔΑΦ:

 • Ανάλυση μαλλιών

 • Τακτική μέτρηση πολλαπλών επιπέδων βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών

 • Μελέτες εντερικής διαπερατότητας

 • Ανάλυση κοπράνων

 • Ανάλυση πεπτιδίων ούρων

 • Μέτρηση υδραργύρου ή άλλων βαρέων μετάλλων


Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά ή την ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας, με αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο.

Πηγή: American Academy of Pediatrics (Copyright © 2019)

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας και της συμβουλής του παιδιάτρου σας. Μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές στη θεραπεία που μπορεί να συστήσει ο ιατρός σας με βάση μεμονωμένα γεγονότα και περιστάσεις.Λίνα Σίσκα

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

MSc. Σχολική Ψυχολογία

MSc. Αναπτυξιακή & Εφηβική Υγεία


Επιστημονική Υπεύθυνη Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Υ

747 views0 comments

Comments


bottom of page